Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ICEWINE, ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Έτοιμο να δώσει το θησαυρό του.
Η γοητεία του, μοναδική και αξεπέραστη. Λέγεται ότι μπορεί να σαγηνεύσει κάθε ουρανίσκο,ακόμη και τον πιο απαιτητικό. Πράγματι, πρόκειται για ένα κρασί ξεχωριστό σε κάθε φάση της δημιουργίας του και της ζωής του. Συγχωρέστε με αλλά δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός και θα σας εξηγήσω το γιατί παρακάτω. Το Icewine (ή Eiswein στα γερμανικά) παράχθηκε για πρώτη φορά  (μάλλον κατά λάθος) στη Γερμανία αλλά στις μέρες μας είναι το εθνικό κρασί του Καναδά τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή σε Icewine. Για να ξεκινήσει ο τρύγος κι αφού τα σταφύλια έχουν ωριμάσει πλήρως μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα πρέπει να παραμείνουν πάνω στα αμπέλια σκεπασμένα με ένα δίχτυ και να περιμένουν καρτερικά η θερμοκρασία να πέσει (όπως ορίζει ο νόμος) κάτω από τους -8. Τότε δίνεται το σύνθημα κι ο τρύγος ξεκινάει συνήθως τη νύχτα, όπου με τα χέρια συλλέγονται οι υγιείς (και παγωμένες φυσικά) ρώγες για να ακολουθήσει προσεκτική οινοποίηση για την παραλαβή του χυμού που είναι πλούσιος σε σάκχαρα. Οι δύο συνιθέστερες ποικιλίες για την παραγωγή icewine είναι το Riesling και το Vidal. Η τελευταία είναι αρκετά σπάνια και η εκλεκτότερη για icewine. Αποτελεί υβρίδιο που προέκυψε από την διασταύρωση Ugni Blanc και Seibel. Ο αλκοολικός βαθμός του κρασιού που παράγεται δεν πρέπει να είναι κάτω από 7,5% και πάνω από 14,9% και τα υπολειμματικά σάκχαρα κυμαίνονται από 180 έως 320 gr/lt  με την οξύτητα του να είναι αρκετά υψηλή. Δυνατότητα παλαίωσης φυσικά και υπάρχει αλλά κυμαίνεται με την χρονιά και την ποιότητα του τρύγου. Απολαύστε το κρύο στους 5-6 βαθμούς Κελσίου. Και τέλος μη ξεχνάται ότι κάθετι εξαιρετικό είναι κι ακριβό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου