Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

<< ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΕΙΩΔΗ >>

Ο χημικός τύπος του SO2

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος μεταξύ των καταναλωτών για την περίφημη φράση στην πίσω ετικέτα των εμφιαλωμένων κρασιών «Περιέχει Θειώδη». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η αναγραφή είναι κάτι το σχετικά καινούργιο μιας κι η εφαρμογή θειώδη ανυδρίτη (SO2) στους οίνους για την αποφυγή οξείδωσης αυτού είναι μέθοδος πολλών ετών.Η ένδειξη «Περιέχει Θειώδη» αναγράφεται υποχρεωτικά από το 2004 σε κάθε ετικέτα κρασιού που παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποχρέωση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έγκυρη προειδοποίηση των καταναλωτών όταν βασικά αγαθά περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες. Ωστόσο, η ύπαρξη των θειωδών ουσιών στο κρασί δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Τα θειώδη είναι παράγωγα του διοξειδίου του θείου, που χρησιμοποιείται απαραιτήτως, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, προκειμένου να προστατεύσει το κρασί από πιθανή οξείδωση.Η ολική περιεκτικότητα λοιπόν σε θειώδη ανυδρίτη των οίνων κατά την κυκλοφορία τους στην αγορά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει: 
-) τα 160 mg/l για τους ερυθρούς οίνους
-) τα 210 mg/l για τους λευκούς κι ερυθρωπούς οίνους
-) τα 210 mg/l για τους ερυθρούς οίνους με περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα ίση ή ανώτερη από 5 g/l.
-) τα 260 mg/l για τους λευκούς και ερυθρωπούς οίνους με περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα ίση ή ανώτερη από 5 g/l.
-) τα 235 mg/l για τους αφρώδεις οίνους.
-) τα 150 mg/l για τους οίνους λικέρ.
-) τα 200 mg/l για τους οίνους λικέρ με περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα ίση ή ανώτερη από 5 g/l.
Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού μέχρι αυτό να φτάσει στο ποτήρι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου