Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Άλλη μια επιβεβαίωση όλων όσων γνωρίζουμε για την καλλιέργεια της αμπέλου από αρχαιοτάτων χρόνων  ήρθε στην επιφάνεια με μίας εκπληκτικής ομορφιάς ανακάλυψη από ομάδα αρχαιολόγων στην Αρμενία.
"Το αρχαιότερο οινοποιείο της γης ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αρμενία. Πρόκειται για μία «πλήρη» εγκατάσταση σε σπήλαιο στον Καύκασο με πατητήρι, υπολείμματα σταφυλιών και αποθηκευτικούς χώρους. Είναι ηλικίας 6.000 ετών (χρονολογείται γύρω στο 4.000 π.Χ.) και επειδή βρίσκεται κοντά σε νεκροταφείο προϊστορικού οικισμού εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα το κρασί χρησιμοποιείτο σε λατρευτικές τελετές.
«Υπάρχει ένα μικρό πατητήρι μήκους ενός μέτρου, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να έβγαζαν μούστο από τα σταφύλια με την πίεση των ποδιών τους. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα υπολείμματα των σταφυλιών ανήκουν στην ποικιλία Vitis vinifera vinifera η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα στην ίδια περιοχή για να παράγεται κρασί» δήλωσε ο συνυπεύθυνος της ανασκαφής Γκρεγκόρι Αρσιάν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες."
Αν θέλετε πάντως την  ταπεινή,προσωπική μου άποψη κι επειδή είμαι (ακόμη τουλάχιστον) ρομαντικός με αυτόν τον χώρο, πιστεύω σε ακόμη μεγαλύτερες ανακαλύψεις που θα μας φανερώσουν πολλά για την κουλτούρα και τις τεχνικές που εφαρμόζονταν χιλιετίες πριν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου