Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"ΦΕΛΛΟΜΕΝΑ" ΚΡΑΣΙΑ!


Φελλός & TCA, δυο άσπονδοι εχθροί
Είτε το καλούν corked, είτε corky ή φελλομένο ή περιέχει φελλό εννοούμε στη γλώσσα του κρασιού το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ας δούμε τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση. Ο φελλός εκτός από τα πολλά και γνωστά πλεονεκτήματά του, έχει κι ορισμένα μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι η πρόσδωση ανεπιθύμητων οσμών στο κρασί που αποδίδεται σε μία αβλαβή για τον άνθρωπο ουσία με το όνομα 2,4,6 τριχλωροανισόλη ή αλλιώς TCA. Η οσμή της TCA μοιάζει με την οσμή της μούχλας, του βρεγμένου χαρτιού, της βρεγμένης λινάτσας κι άλλων συναφών.Το πρώτο "σύμπτωμα" που παρουσιάζεται στα φελλομένα κρασιά είναι να εξαφανιστούν όλα τα φρουτώδη αρώματα. Στη συνέχεια έχουμε καθολική επικράτηση των ανεπιθύμητων οσμών στο κρασί με τελικό αποτέλεσμα το κρασί να κρίνεται ελλατωματικό κι ακατάλληλο για κατανάλωση. Η TCA σχηματίζεται στους φελλούς μετά από προσβολή από μύκητες, είτε κατά την διαδικασία χλωρίωσης  για την λεύκανση των φελλών. 'Οπως θα έχετε παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις, ειδικοί και μη, κατά το άνοιγμα μιας φιάλης μυρίζουν αμέσως το φελλό, ο λογός είναι ο εντοπισμός της γνωστής μας πλέον τριχλωροανισολης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου