Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ CHIPS ΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ!

Διάφορα είδη oak chips
Για την ωρίμανση των κρασιών έχουμε ακούσει πολλά. Όλοι γνωρίζουμε  ότι για την επίτευξη της είναι απαραίτητη η παρουσία του δρύινου βαρελιού. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να εξαπλώνεται μία άλλη τεχνική για ταχύτερα αποτελέσματα από αυτή της χρήσης βαρελιού κι επιτυγχάνεται με τη προσθήκη κομματιών ξύλου βελανιδιάς ή oak chips όπως είναι παγκοσμίως γνωστά. Τα oak chips αποτελούν υποπροιόντα της παραγωγής δρύινων βαρελιών. Σήμερα υπάρχει μεγάλη γκάμα όσον αφορά το μέγεθος αυτών, τα είδη της δρυός από όπου προέρχονται καθώς και το επίπεδο καβουρδίσματος. Το αποτέλεσμα της χρήσης τους είναι ο εμπλουτισμός με ορισμένα αρωματικά χαρακτηριστικά του ξύλου πολύ πιο γρήγορα από την κλασική μέθοδο της χρήσης βαρελιού. Ωστόσο τα oak chips δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα δρύινα βαρέλια και το αποτέλεσμα της δράσης τους. Επί της ουσίας δεν μπορούν να αναβαθμίσουν ποιοτικά το κρασί καθώς δε του επιτρέπουν να μικροοξυγονωθεί αργά και σταθερά όπως μπορεί να συμβεί από τους μικροσκοπικούς πόρους ενός βαρελιού με την διέλευση του οξυγόνου μέσα από αυτούς. Τέλος, επειδή οι δυο μέθοδοι ωρίμανσης οίνων έχουν πολλές διαφορές, η νομοθεσία φροντίζει να το ξεκαθαρίζει με την υποχρεωτική αναγραφή στην οπίσθια ετικέτα. Έτσι όταν βλέπουμε να αναγράφεται "αρώματα δρυός" ή ότι "ωρίμασε σε δρυ" κι όχι σε "δρύινα βαρέλια" τότε συμπαιρένουμε ότι η ωρίμανση έγινε με την βοήθεια oak chips.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου