Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΡΑΣΙ... ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ!


Συνδιάστε κρασί και ποτήρι  
Ορμώμενος από ένα σημαντικό οινικό γεγονός, την έκθεση " Διονύσια", που διοργανώθηκε για άλλη μία φορά με μεγάλη επιτυχία στο Ζάππειο μέγαρο και που ολοκληρώθηκε μόλις το προηγουμενο σαββατοκύριακο, έκανα μία νοερή βόλτα στο παρελθόν μου. Και πιο συγκεκριμένα σε μία από τις πρώτες εκθέσεις που επισκέφθηκα, όντας νεόκοπος σπουδαστής της οινολογίας το γνωστό σε όλους μας Οινόραμα. Περίπου χαμένος αλλά και μαγεμένος από ότι επικρατούσε εκεί κι έχοντας στα χέρια μου το ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης,την προσοχή μου τράβηξε ένα σεμινάριο ενός Άγγλου sommelier σε μία από τις αίθουσες. Το σεμινάριο πραματευόταν τη σημασία που έχει το είδος του ποτηριού στη γνευσιγνωσία (και την απλή,φυσικά, κατανάλωση) των κρασιών.Για αρχή ας αναφερθούμε στις βασικές προδιαγραφες που πρέπει να έχει ένα ποτήρι για κατανάλωση κρασιών: 
-) Το γυαλί πρέπει να είναι διάφανο (άχρωμο) και χωρίς σχέδια έτσι ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά το περιεχόμενο.
-) Να διαθέτει τον απαραίτητο "μίσχο" (κολόνα) που θα αποτελεί την λαβή ώστε να μην επηρεάζεται βασικά η θερμοκρασία του κρασιού που περιέχεται και δευτερευόντως να μην εμποδίζουμε την οπτική παρατήρηση. Από αισθητικής πλευράς, ενδεχόμενες δαχτυλιές αποτρέπονται όταν πιάνουμε το ποτήριο από την κολόνα του.
-) Να μην έχει μεγάλο πάχος γυαλιού το σημείο του ποτηριού που έρχεται σε επαφή με το στόμα μας. Το χοντρό γυαλί θα αποτελέσει ένα ενοχλητικό στρώμα που σε αρκετές περιπτώσεις μας εμποδίζει να αντιλαμβανόμαστε άμεσα το κρασί.
Και τώρα ας αναλύσουμε το θέμα ακολουθώντας τους...νόμους των αισθήσεων μας. Πρωτίστως η όσφρηση. Το μέγεθος και το άνοιγμα του στομίου του ποτηριού είναι καταλυτικής σημασίας για το ποια αρώματα αλλά κι ελλατώματα μπορούμε αντιληφθούμε. Δευτερευόντως η γεύση...Όπως γνωρίζουμε η γλώσσα μας αντιλαμβάνεται το γλυκό, το αλμυρο, το ξινό και το πικρό σε διαφορετικά σημεία της. Από αυτό αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλης σημασίας είναι η κατεύθυνση της ροής του κρασιού που εισέρχεται στο στόμα μας. Φανταστείται πώς οδηγεί ένα ποτήρι με μεγάλο άνοιγμα το κρασί στο στόμα και πως ένα με μικρό. Δοκιμάζοντας το ίδιο κρασί σε διαφορετικά ποτήρια πραγματικά νομίζεις ότι δοκιμάζεις δύο εντελώς διαφορετικά κρασιά. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, το ίδιο πίστευα τότε κι εγώ αλλά μετά από εκείνο το σεμινάριο όλα ανατράπηκαν. Μία δοκιμή είμαι σίγουρος ότι θα σας πείσει και πιστέψτε με...αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου