Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΥΓΕΝΗΣ ΣΗΨΗ

Προσβολή Botrytis cinerea
Στο άκουσμα ότι υπάρχουν κρασιά που δημιουργούνται από σαπισμένα σταφύλια πολλοί θα ξαφνιαζόσασταν κι ίσως να δυσφορούσατε. Αν σας έλεγαν επίσης ότι αυτά τα συγκεκριμένα κρασιά αξίζουν ( σε πολλές περιπτώσεις ) μια περιουσία, τότε σίγουρα θα απορούσατε αλλά ίσως να το ψάχνατε λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για κρασιά ασύγκριτης ποιότητας. Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει. Με τον όρο ευγενής σήψη εννοούμε την προσβολή των σταφυλιών από τον μύκητα Botrytis cinerea που κάτω από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες ( υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή υγρασία ) "σαπίζει" το υπερώριμο σταφύλι.Στην πραγματικότητα με την δράση του μύκητα το σταφύλι χάνει το μεγαλύτερο μέρος του νερού του κι έτσι η συγκέντρωση των σακχάρων αυξάνεται πάρα πολύ.  Για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ο μύκητας θα πρέπει να προσβάλει το υπερώριμο και υγιές σταφύλι. Ο τρύγος είναι πάντοτε όψιμος και γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων  χειρωνακτικά και διαρκεί για εβδομάδες. Η παραγωγή είναι αρκετά μικρή που μαζί με όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα (εκτός της υψηλής ποιότητας) το αυξημένο κόστος. Η πιο γνωστή περιοχή παραγωγής τέτοιου είδους κρασιών είναι η περιοχή Sauternes   της Γαλλίας που παράγει το ομώνυμο ονομασίας προέλευσης κρασί. Εξίσου αξιόλογο κρασί αυτής της κατηγορίας είναι το Ουγγαρέζικο Tokaji Aszu, το οποίο και θεωρείται το παλαιότερο που παραγόταν με αυτήν την μέθοδο ( 16ος αιώνας ). Η παραγωγή κρασιών με την...βοήθεια  αυτού του μύκητα ευνοείται και σε άλλες περιοχές, όπως την Γερμανία, τη Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία, χώρις όμως να φτάνουν σε ποιότητα αυτά των προαναφερθέντων περιοχών. Τέλος, η ευρυματικότητα των οινόλογων και οινοποιών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Αυστραλία προκειμένου να παράξουν κρασιά αντίστοιχης ποιότητας, ψεκάζουν τους αμπελώνες με τον μύκητα αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου