Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ;

Α) σχηματισμός και Β) διάσπαση του άνθρακα
Τα κρούσματα εξαπάτησης για τους μανιώδης συλλέκτες "μεγάλων" κρασιών τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των παραποιημένων ετικετών που "στολίζουν" σπάνια κρασιά και κρασιά εξαιρετικών σοδειών φθάνει το 5%. Τα θύματα όπως είναι αυτονόητο έχουν... φουσκωμένο πορτοφόλι κι ο τζίρος σε τέτοιου είδους δημοπρασίες είναι πολλών χιλιάδων euro, συχνά για αγορά μίας και μόνο φιάλης. Μία πρόσφατη ανακάλυψη του 20ου αιώνα ίσως αποκαλύψει κρασιά που "μεγάλωσαν" ξαφνικά! Ονομάζεται ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 κι είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων. Πως μπορεί να βρει εφαρμογή στα κρασιά; Ας δούμε λοιπόν πως..λειτουργεί. Στην πραγματικότητα το τεστ προσδιορισμού της ηλικίας του παραγόμενου οίνου στηρίζεται στη σύγκριση των τιμών του άνθρακα-14 και του άνθρακα-12. Ο άνθρακας-14 είναι το κύριο ισότοπο του άνθρακα και βρισκόταν σε μεγάλη ποσότητα στην ατμόσφαιρα έως και την δεκαετία του '60 λόγω των πολλών πυρηνικών δοκιμών. Στην πορεία, η αυξημένη χρήση (καύση) ορυκτών καυσίμων οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού του άνθρακα-12 με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του άνθρακα-14. Όλα τα παραπάνω βασίζονται στην ιδιότητα που έχουν οι ζώντες οργανισμοί (ζώα και φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των αμπελιών) να απορροφούν τους δύο αυτούς ραδιοάνθρακες μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ακολουθούν οι μετρήσεις των επιστημώνων, υπολογίζοντας αρχικά την ποσότητα του άνθρακα-14 στα κρασιά και μετά υπολογίζουν τα επίπεδα του ραδιενεργού άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα. Συγκρίνοντας τις δύο αυτές τιμές μπορούμε να υπολογίζουμε και να καταλήξουμε με ακρίβεια για την χρονιά σοδειάς του παραγόμενου οίνου. Καλύτερα όμως να μη βιαστούμε να πούμε ότι λύσαμε το πρόβλημα μας, καθότι η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται (ακόμη τουλάχιστον) πρακτικά στην οινοπαραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου