Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΩΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Τα αρώματα των οίνων
Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε γευσιγνωσία οίνων περιγράφουμε τον αρωματικό πλούτο του κρασιού χρησιμοποιώντας πλήθος λέξεων. Έτσι μπορούμε να αντιστοιχήσουμε τα αρώματα με βάση τις χημικές ενώσεις οι οποίες συναντώνται στα κρασιά :
-) Αιθανόλη = έχει το γνωστό άρωμα της αλκοόλης.
-) Μεθανόλη = έχει το άρωμα ορισμένων μήλων.
-) Εξανόλη = έχει το άρωμα φρεσκοκομμένης χλόης.
-) Αμυλική και ισοαμυλική αλκοόλη = δυσάρεστη οσμή που παραπέμπει σε διαλυτικό.
-) Φαινυλο-2-αιθανόλη = άρωμα τριαντάφυλλου και γιασεμιού.
-) Τυροσόλη = έχει το άρωμα του μελιού.
-) Λιναλοόλη = έχει το άρωμα του λεμονιού.
-) α-ιονόλη = έχει το άρωμα βιολέτας.
-) Γερανιόλη = βαρύ άρωμα λουλουδιών.
-) α-τερπενιόλη = έχει το άρωμα της καμφοράς.
-) Οκτενόλη = μυρίζει όπως η μούχλα.
-) Ισοαμυλικός αιθυλεστέρας = έχει το άρωμα της μπανάνας.
-) Καπρυλικός αιθυλεστέρας = έχει το άρωμα της βιολέτας και ώριμων μήλων.
-) Καπρινικός αιθυλεστέρας = πανομοιότυπο άρωμα αλλά κάπως πιο διακριτικό.
-) Ισοβουτιρικό οξύ = έχει την οσμή του τυριού.
-) Βουτυρικός αιθέρας = έχει την οσμή του βουτύρου.
-) Διακετύλιο = έχει την δυσάρεστη οσμή του ταγγισμένου βουτύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου