Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΝΕΡΟ

εμφιαλωμένο νερό!
Σήμερα θα κάνω την έκπληξη και θα αναφερθώ σε κάτι εντελώς αθώο, μη αλκοολούχο και ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο για τον άνθρωπο! Το νερό. Κι επειδή καλοκαίρι είναι ακόμη και πολλοί κυκλοφορούμε κρατώντας ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι ας δούμε κάποια σημαντικά πραγματάκια για το εμφιαλωμένο νερό! Τα είδη του εμφιαλωμένου νερού όπως ορίζεται από την νομοθεσία της Ε.Ε. είναι τρία : το επιτραπέζιο νερό, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής. Οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ή "μείξη" των παραπάνω κατηγοριών νερού είναι ύποπτη! Ας δούμε μία-μία τις κατηγορίες :
Το επιτραπέζιο νερό έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτό του δικτύου (ή αλλιώς νερό βρύσης),δηλαδή να είναι πόσιμο. Η διαφορά έγκειται στην εμφιάλωση του. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε τι ορίζουμε ως πόσιμο το νερό. Είναι το νερό που είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, να είναι άχρωμο, άοσμο και με ουδέτερη γεύση.  Σχεδόν πάντα το επιτραπέζιο νερό προτού εμφιαλωθεί απολυμαίνεται με όζον έτσι ώστε η τελική του μορφή να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία 98/93 για το πόσιμο νερό και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά να κυμαίνονται μέσα στα όρια που θέτει η Ε.Ε. Η προέλευση του μπορεί να είναι είτε από γεώτρηση, είτε από ποταμό, είτε αφαλατωμένο θαλασσινό νερό.
Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επεξεργασία του ακόμα κι αυτή της απολύμανσης. Η εμφιάλωση του γίνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα σε μεγάλη ακτίνα από την περιοχή άντλησης του. Όπως δηλώνει και το όνομα "φυσικό μεταλλικό νερό" είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο κ.α. Εάν δείτε περιγραφές στην ετικέτα όπως "φυσικά ανθρακούχο", "με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα" ή "ενισχυμένο με αέριο της πηγής" τότε στο νερό έχει προστεθεί διοξείδιο του άνθρακα.
Το νερό πηγής συνδυάζει χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων κατηγοριών. Έχει υπόγεια προέλευση, δεν υφίσταται καμιά επεξεργασία και εμφιαλώνεται στην πηγή προέλευσης του (ομοίως με το φυσικό μεταλλικό νερό). Όμως η σύσταση του μοιάζει περισσότερο με αυτή του επιτραπέζιου καθότι δεν είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου