Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ                                                                                                      
Μαυροδάφνη έτοιμη για τρύγο.
Η Μαυροδάφνη είναι μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αν και η καλλιέργεια της ξεκίνησε στα Ιόνια νησιά, τώρα πια καλλιεργείται κυρίως στη Β.Δ. Πελοπόννησο κι ειδικότερα στην Πάτρα. Οι ρόγες της Μαυροδάφνης είναι μικρές, στρογγυλές κι ελαφρώς πεπιεσμένες με μαλακή και γλυκιά σάρκα που περικλείεται από χοντρό φλοιό με κάπως απαλή στυφάδα. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα μέτριας οξύτητας, πλούσια αρωματικά(που θυμίζουν αρώματα ξηρών καρπών, σύκου, σταφίδας και δαμάσκηνου) με βαθύ χρώμα. Συνήθης προορισμός της Μαυροδάφνης είναι η παραγωγή ερυθρών γλυκών κρασιών με υψηλό αλκοολικό τίτλο που επιδέχονται μακρά παλαίωση.Η κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα κρασιά ονομάζεται Vins de Liqueur κι έχουν αλκοολικό βαθμό από 15,5% έως 18% με ένα μέρος του να προέρχεται από τη φυσική αλκοολική ζύμωση. Προεξέχοντα κρασιά της κατηγορίας από Μαυροδάφνη είναι τα Π.Ο.Π. "Μαυροδάφνη Πατρών" και "Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας" στα οποία συμμετέχει κι η ποικιλία Κορινθιακή σταφίδα σε ποσοστό έως και 49% του τελικού χαρμανιού. Επίσης παράγονται και ερυθροί ξηροί οίνοι, σε μικρότερες ποσότητες αλλά για αρκετά ψαγμένους ουρανίσκους γι αυτό αναζητήστε την,  είτε από Μαυροδάφνη 100% είτε με ανάμειξη άλλων ποικιλιών όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah και το Αγιωργίτικο. Δοκιμάστε την γλυκιά εκδοχή της Μαυροδάφνης είτε μόνη της ως απεριτίφ, είτε με τη συνοδεία φρούτων, γλυκών εδεσμάτων με σοκολάτα ή αμύγδαλα αλλά και με μπλε τυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου