Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ&ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ

Την κατηφόρα πήραν τα αλκοολούχα
Η οικονομική ύφεση δεν άφησε κανένα κλάδο της οικονομίας ανέγγιχτο ούτε αυτόν των ποτών που υποτίθεται ότι καταναλώνεται κατά μεγάλο μέρος για «να πάνε κάτω τα φαρμάκια»! Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat για τον εγχώριο κλάδο παραγωγής αλκοολούχων ποτών, το 2010 ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά περίπου 20%, ενώ το 2011 ο ρυθμός πτώσης της αγοράς εκτιμάται ότι επιταχύνθηκε.

Η μελέτη στέκεται στην οικονομική ύφεση καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής τα οποία έχουν περιορίσει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών με συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης.

Αρνητικός παράγοντας στις πωλήσεις ήταν η άνοδος των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων στη φορολογία. Ο Εδικός Φόρος Κατανάλωσης από τις αρχές του 2009 έχει αυξηθεί κατά 125% και πλέον διαμορφώνεται σε €25,50 ανά λίτρο άνυδρου (Λ.Α.) αλκοόλης. Στα ελληνικά αποστάγματα, όπως το ούζο και το τσίπουρο, ο ΕΦΚ υπολογίζεται στο ήμισυ του φόρου των αλκοολούχων (δηλαδή €12,75 ανά Λ.Α.). Στο σημείο αυτό τα προϊόντα του κλάδου υστερούν του κρασιού, το οποίο δεν υπόκειται σε ΕΦΚ, αλλά και της μπύρας, η οποία επιβαρύνεται με το ¼ του ΕΦΚ των αλκοολούχων.
Ένα από τα αποτελέσματα της ύφεσης ήταν επίσης η κλιμάκωση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα ποτά με τις παράνομες εισαγωγές.
Σε ορισμένους τομείς της αγοράς, όπως στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, παρατηρείται το φαινόμενο διακίνησης μεγάλων χύμα αφορολόγητων ποσοτήτων, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τα εμφιαλωμένα προϊόντα και απώλεια κρατικών εσόδων.
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Πηγή : www.eea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου